BiH
6

Koalicija Prvi mart: Povratnici mogu trajno zaštititi svoja prava

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građanska koalicija Prvi mart uputila je danas informaciju povratnicima na prostoru bh. entiteta Republika Srpska (RS) da je konačno stupio na snagu Zakon o pravima povratnika u prijeratnog mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine (Službeni list FBiH 35/14), kojim se štite njihova stečena prava na području Federacije BiH.

Kantoni imaju obavezu da u roku od 60 dana posebnim zakonima ili odgovarajućim izmjenama postojećih propisa omoguće trajnu zaštitu prava iz oblasti socijalne pomoći i zaštite porodica s djecom, zdravstvene zaštite i dopunskih prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

"Zakon predviđa kaznene odredbe od 500 KM do 1.500 KM prema službenim licima koja uskrate ili ograniče prava koja pripadaju povratnicima po ovom zakonu. Prava po ovom zakonu se ostvaruju dostavljanjem zahtjeva prema nadležnim tijelima za svako od pripadajućih prava, te prijavu prebivališta u mjestu prijeratnog prebivališta u RS-u ili BD BiH!", saopćeno je iz Koalicije Prvi mart.

Pozdravljena je odluka struktura federalne izvršne i zakonodavne vlasti, koje su prepoznale inicijativu Koalicije Prvi mart, čime su, kako je navedeno, zajedno ispunili temeljno obećanje iz kampanje “Glasaću za Srebrenicu”, ali i jedno od ciljeva nastanka ove koalicije.

Pozvali su povratnike koji već godinama žive u RS-u, a prijavljeni su u Federaciji iz straha od gubitka stečenih prava, da prijave prebivalište tamo gdje žive i gdje su živjeli 1991. godine i "time pokažu šta misle o rasističkoj i okupatorskoj politici koju provode vlasti entiteta RS prema građanima nesrpske nacionalnosti".

"Usvajanje ovog zakona je još jedan dokaz da je jedini mogući odgovor na politiku aparthejda u RS-u, borba za jednakost svih građana BiH na svakom njenom koraku. Ovaj zakon je također dokaz da Prvi mart uopšte nije organizacija, nego ideja koju dijeli jako mnogo ljudi i dokaz da se ta ideja ne može zaustaviti ispraznim i uzaludnim mahanjem zastavama. Naš odgovor na mahanje zastavama će biti kreiranje nove stvarnosti koja je po mjeri svakom građanu BiH", saopćeno je iz Koalicije Prvi mart.