BiH
2

Povratnici iz Vrbanjaca: Ako djeca izgube školsku godinu, neće izgubiti cijeli život

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Protest bošnjačkih povratnika, čija djeca već treći mjesec ne pohađaju nastavu u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima nastavlja se do daljnjeg.

"Ni ova hladnoća, ni snijeg koji pada s kišom neće nas omesti da se svakog jutra u osam sati okupimo pred školom i iskažemo svoje nezadovoljstvo zbog odbijanja ministarstva prosvjete Republike Srpske da u nastavni program uvrsti grupu nacionalnih predmeta", izjavila je za Anadoliju Hava Varoš, majka učenika koji pohađaju tu školu.

Prema njenim riječima na sastanku koji je u četvrtak održan s ministrom prosvjete RS-a Goranom Mutapdžijom nije postignut dogovor koji bi stvorio uvjete za povratak djece u školske klupe.

"Ministar nam je ponudio da se nedjeljno za sve učenike od prvog do devetog razreda uvede jedan čas bosanskog jezika u vidu fakultativne nastave. Jasno smo mu kazali da na to ne želimo pristati, jer je to suprotno i odredbama Privremenog sporazuma među entitetima o pravu na nastavu iz grupe nacionalnih predmeta i Zakonu o osnovnom obrazovanju RS-a, pa i samom Ustavu RS-a", naglasila je Varoš.

U razgovoru za AA Varoš je podsjetila da bošnjački učenici čine blizu 57 posto ukupne učeničke populacije u osnovnoj školi u Vrbanjcima, pa shodno tome samo je "nedostatak političke volje razlog koji sprečava uvođenje grupe nacionalnih predmeta".

"Istrajat ćemo u svojim zahtjevima. Neka naša djeca i izgube jednu školsku godinu, neće zbog toga izgubiti cijeli život, ali izborit ćemo se za ravnopravnost", podvukla je Varoš.

Navela je da i roditelji iz Vrbanjaca zbog cijele situacije pokrenu sudski spor, prvo protiv same OŠ "Sveti Sava", a potom i ministra prosvjete RS-a. Dodala je da roditelji čak nisu insistirali da bosanski jezik predaju nastavnici isključivo bošnjačke nacionalnosti, već ili oni koji su prije rata stekli diplome nastavnika srpsko hrvatskog jezika, ili su studij bosanskoj jezika završili nakon rata.

Zbog bojkota nastave roditeljima, koji na to imaju pravo, kazala je Varoš, ukinut je dječji doplatak, a iz škole su stigle opomene u kojima im se, uz pozivanje na član 160 Zakona o osnovnom obrazovanju RS, prijeti izricanjem novčanih sankcija zbog kršenja odredbi o obaveznosti osnovnog obrazovanja.

"Sada smo i pod stalnim nadzorom Centra za socijalni rad koji utvrđuje, kako kažu, uslove u kojima djeca žive. Ali jasno smo im kazali razloge zbog kojih djecu ne šaljemo u školu i našu namjeru da u ostvarivanja svojih prava istrajemo“, zaključila je Varoš.

A o rješavanju ovog problema danas će se raspravljati i na sjednici Kulturno prosvjetnog društva Preporod koja će se održati u Banjaluci i kojoj će prisustvovati i politički predstavnici Bošnjaka iz RS-a.