Radovi obustavljeni
2

Povratnici: Ispod crkve na Budaku je masovna grobnica

Anadolija
Povratnici u srebreničko naselje Budak tvrde kako postoje dojave lokalnih Srba da se ispod pravoslavne crkve, koja se gradi u ovom naselju, nalazi masovna grobnica Bošnjaka ubijenih u genocidu, jula 1995.

Novinari agencije Anadolija uvjerili su se na licu mjesta da su radovi na crkvi trenutno obustavljeni.

Crkva se nalazi odmah do masovne grobnice Budak 2 iz koje su prije dvije godine ekshumirana tijela 137 žrtava genocida, a neposredno iznad Memorijalnog centra Potočari u kojem je dosad ukopano 5.137 ubijenih Bošnjaka ekshumiranih iz masovnih grobnica od Srebrenice do Zvornika.

Inicijativni odbor protiv lokacije za izgradnju crkve u Budaku uputio je apel svim domaćim i međunarodnim dužnosnicima da se crkva ukloni i ispitaju informacije o postojanju nove masovne grobnice, ali odgovore nisu dobili. Predsjednica Incijativnog odbora Šehida Abdurahmanović izjavila je kako protiv crkve, kao vjerskog objekta, povratnici nemaju ništa ali da je lokacija neprihvatljiva.

„Imamo informacije Srba koji su tu bili tokom genocida da se ispod crkve nalazi masovna grobnica. Cilj gradnje crkve je da se prikriju zločini. Zato su požurili da je završe. Ovdje nema nijedne srpske kuće i kome će crkva služiti. Neka je izmjeste u naselje gdje ima Srba, a mi smo spremni finansijski pomoći da se crkva na drugom mjestu izgradi. Crkva odmah iznad Memorijalnog centra vizuelno i suštinski djeluje provokativno na nas preživjele, a našim šehidima ne da mira“, kazala je Abdurahmanović.

Povratnici Bošnjaci vjeruju da srpski predstavnici u Srebrenici imaju plan da izgrade još dvije crkve u blizini Memorijalnog centra kako bi strateški obilježili teritoriju. „Žele pisati svoju historiju. Crkve su dio strateškog plana da se opkoli Memorijalni centar i da svima koji za 20, 30, 50 godina budu posjećivali ovaj kraj pokuša predstaviti da ovdje muslimani nikad nisu ni živjeli“, strahuje predsjednica Inicijativnog odbora za izmještanje crkve.

Odlukama lokalne vlasti u Srebrenici zabranjena je gradnja pravoslavne crkva u naselju Budak, ali je Ministrastvo prostornog uređenja Republike Srpske poništilo sve te odluke i legaliziralo gradnju.