Predali zahtjeve za obnovu domova
1

Povratak u BiH želi oko tri hiljade izbjeglih

SRNA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do sada je za Regionalni stambeni program primilo oko 3.000 prijava za obnovu stambenih jedinica.

"Ministarstvo očekuje da će taj broj biti još veći do krajnjeg roka prijave, 7. maja“, izjavio je Srni savjetnik ministra Dario Marić.

Ističući da prijave svakodnevno dolaze, Marić je napomenuo da je radi velikog interesovanja rok za prijave produžen.

On je istakao da je odziv za povratak prilično veliki i ohrabrujući, te da se nada da će pozitivna atmosfera kada je riječ o ovom projektu doprinijeti što većem broju prijava.

Ministarstvo je ponovo uputilo poziv svim izbjeglim licima iz regiona da se prijave kako bi mogli biti evidentirani ne samo za Regionalni stambeni program, nego i za druge projekte koje ovo ministarstvo planira implementirati u narednom periodu.

"Naše analize ukazuju na to da se najveći broj potencijalnih korisnika vraća u opštine Posavine i banjalučke regije, a prema procjenama to su, prema prioritetima, opštine Derventa, Brod, Doboj, Pelagićevo, Šamac, Teslić, Vukosavlje, Banjaluka, Kotor-Varoš, Modriča, Prijedor, Kneževo, Gradiška, Novi Grad...“, naveo je Marić.

Međutim, istakao je Marić, s obzirom da je korisnik u prvom planu, generalno će pomoć “pratiti” one najugroženije, nezavisno od toga gdje se vraćaju.

On je rekao da Ministarstvo radi na obezbjeđivanju dodatnih sredstava da se prava iz Aneksa sedam omoguće svima onima koji to istinski žele, te da je nemoguće procijeniti rok okončanja procesa povratka.

"Iz budžeta BiH, ali i iz budžeta entiteta, svake godine odobravaju se određena sredstva za podršku provođenja Aneksa sedam. Mislim da je važno održati taj kontinuitet povratka i ne prekidati ga dok god je to potrebno“, konstatovao je Marić.

Evropska komisija najavila je da će donirati okvirno polovinu planiranog budžeta Regionalnog stambenog programa, odnosno ukupno 230 milona eura, uglavnom putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/, a Vlada SAD obećala je donaciju od 10 miliona dolara.

"Donacije u visini od po pet miliona eura obezbijedile su vlade Italije, NJemačke, Norveške i Švicarske. To su najveći donatori Regionalnog stambenog programa“, istakao je Marić.

On je još jednom podsjetio da se sve informacije o javnom pozivu mogu dobiti u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, na veb stranici Ministarstva ili telefonskim putem.