Muhamed Sacirbey o Butmiru
0

Povratak loših doktora

Piše: Muhamed Sacirbey (The European Courier)
Mnogo se raspravljalo o sastanku u Butmiru koji je održan 9. oktobra 2009. godine. Mnogi su se pitali da li će dolaskom američkih i evropskih predstavnika u Bosnu i Hercegovinu doći i bolja vremena za Bosance i Hercegovce?

Boljitak za Bosnu i Hercegovinu predstavlja to što je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo s lakoćom savladala 'utemeljene' ekipe poput Turske i Belgije. Imidž Bosne i Hercegovine može rasti i zahvaljujući tome što je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti 15. oktobra 2009. godine. No, butmirski sastanak je posve druga priča.

Dolazak Jamesa Steinberga i Carla Bildta u Sarajevo predstavlja pravo razočarenje. Ono što se tada našlo na 'butmirskom stolu' je zapravo dnevni red onih koji bi nastavili sa dijeljenjem Bosne i Hercegovine, i u krajnjem slučaju nagrada za opstrukcionizam, a da se ne spominje počinjeni genocid u Bosni i Hercegovini i regionu. Podrazumijeva se, progresivne reforme su ostavljene kako bi se o njima raspravljalo nekad u budućnosti.

Podjela državne imovine se temelji na terminologiji koju već dugo zagovaraju upravo oni koji žele daljnju podjelu Bosne i Hercegovine. Ubjeđuju nas da razgovori o pitanjima poput entitetskog veta mogu biti riješena kasnije.

Čini se da je bilo predloženo da bosanskohercegovačke stranke prihvate Dodikov stav, odnosno da ne dođe do ukidanja entitetskog glasanja.

Sam pristup ne djeluje nimalo profesionalno. Trenutno se ne vidi šansa za 'ozdravljenje' Bosne i Hercegovine, te njenu transformaciju u 'normalnu' evropsku zemlju bez etničkih granica.

Trojanski konj

Ono što se sada nalazi na stolu u Butmiru je takozvani paket ustavnih reformi kojim će doći proširenja nadležnosti države. Međutim, od tih ustavnih promjena neće biti nikakve praktične koristi. Motiv je da Parlament Bosne i Hercegovine ratificira legitimitet Republike Srpske i nazadno tumačenje Dejtonskog sporazuma. Na koncu, ovim će se omogućiti Republici Srpskoj daljnje potkopavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Loši doktori

Svaki dolazak Bildta u Bosnu i Hercegovinu se pokazao lošim za Bosance i Hercegovce. On je taj koji je izdao Srebrenicu. On je postao Visoki predstavnik, a Dejtonski sporazum alat za podjelu Bosne i Hercegovine.

Dolazak Bildta i ostalih zvaničnika može se uporediti sa posjetom doktoru koji ne čini ništa kako bi pacijent ozdravio.

Zbog toga uopšte ne treba začuditi ukoliko Bosanci i Hercegovci sljedeći put kažu: "Kad Bildt sleti i izađe iz aviona, šutnite ga u stražnjicu i pošaljite nazad odakle je i došao!"

Nabiti ga nogom u stražnjicu, možda nije diplomatski jezik, ali jeste rečenica kojom se daje jasna poruka o tome šta narod Bosne i Hercegovine misli.

Čini se da Bildtovi prijedlozi idu i protiv Evropske komisije. Naime, Evropska komisija tvrdi da entitetski veto sprječava integraciju BiH u Evropsku Uniju, a Bildt razgovor o tome ostavlja za neka bolja vremena. Izgleda da on baš i ne želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj Uniji, a ni Švedska nije članica NATO-a.

Ko je levat za stolom?

Ako se već bira da li sjediti za 'butmirskim stolom' ili ne, odgovor 'ne' je svakako najprimjereniji. S obzirom na to kako je stol postavljen i kako su karte podijeljene Bosna i Hercegovina je očiti gubitnik čim se za ovaj stol sjedne. Naša najveća briga je da ne uvrijedimo američke ili evropske zvaničnike, a trebali bismo da brinemo o tome da oni poštuju nas. Najbolju pregovaračku poziciju možemo zauzeti tek prije no što sjednemo.

Postoji stara američka poslovica: prije no što sjedneš za stol i počneš igrati pokera osmotri lica koja već sjede. Ako ne vidite levata, onda pripazite da taj levat ne budete vi.

Kada su lideri bosanskohercegovačkih progresivnih stranaka upitali Steinberga zašto SAD ide s takvim regresivnim prijedlogom za Bosnu i Hercegovinu i slaže se sa Bildtom odgovor je bio: "Jer Srbi imaju veću moć.".

I nakon svega ukoliko se treba birati između opcije da sjedimo za stolom sa Bildtom i američkim zvaničnicima ili preko puta sami s Dodikom, treba birati Dodika ili ne sjediti za tim stolom nikako. Zašto dati Bildtu ili drugima priliku da nas stave u ruke dezintegracije.

Možda smo opet sami sebi previše povjerovali. Možda nije bila zrela procjena da imamo dovoljno jak politički utjecaj u State Depertmentu u Washingtonu.

Dugo smo bili žrtve vlastite iluzije.

Bosna i Hercegovina je napravila vlastitu historiju stoljećima ranije. Da, pokoravala su nas carstva, ali mi se nismo gubili. Sada i na fudbalskom polju postižemo uspjehe i to bez stranca golmana. Mi Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Židovi smo radili zajedno da bismo ušli u Vijeće sigurnosti i desetogodišnje čekanje se isplatilo. Moramo se odbraniti i sada i primjeniti strategiju strpljenja i upornosti.