Sastanak Budimira i Komarice
0

Povratak katolika u Republiku Srpsku se nije dogodio

FENA
Predsjednik FBiH Živko Budimir primio je danas banjalučkog biskupa Franju Komaricu.

Komarica je Budimira informirao o djelovanju katoličke zajednice u RS-u te ga upoznao o problemima s kojima se katolička zajednica suočava u RS-u i na području FBiH.

Govoreći o povratku Hrvata i katolika u Republiku Srpsku, sugovornici su istaknuli da se povratak nije ni dogodio. Komarica je kazao da se tek pet posto od prijeratne katoličke populacije vratilo na područje RS-a te je dodao da Hrvati dosad nisu imali svoje zagovornike, dok su se bošnjački političari zauzeli za povratak svog naroda.

Zatražio je od hrvatskih, bošnjačkih i srpskih političara da uvažavaju katolike te rekao da on i njegovi suradnici rade na stvaranju pozitivnog ozračja.

"Živimo zajedno radujući se jedni drugima, a ne plašeći se jedni drugih", kazao je Komarica.

Budimir je naglasio potrebu da politički predstavnici svih naroda i građana u BiH konačno djeluju radi postizanja suživota i ravnopravnosti naroda i građana u BiH na cijelom njezinom teritoriju.

"Hrvatski narod, kao i svi narodi i građani BiH, mora se osjećati sigurno, kako na područjima s hrvatskom većinom, tako i na područjima s bošnjačkom, odnosno srpskom većinom", rekao je Budimir.

On je upoznao biskupa o ideji stvaranja distrikta Posavine, sa zaključkom da ova ideja nije usmjerena protiv RS-a, već prema ostvarenju održivog povratka i funkcionalnije države BiH.

Komarica je pozvao Budimira na otvorenje Katoličkog školskog centra u Bihaću i izrazio nadu u pozitivno ozračje u povodu početka djelovanja KŠC-a.

KŠC u Bihaću još nema status proračunskog korisnika, odnosno ne financira se iz proračuna USŽ-a.

  • Očekujem od grada Bihaća, općine i županije da nas prihvate, ne samo kao sugrađane, nego i kao one koji žele doprinijeti općem napretku i tog dijela naše domovine BiH, kazao je Komarica.

Budimir je dao punu potporu otvaranju KŠC-a u Bihaću, istaknuvši da je KŠC dio obrazovnog sustava te da ne može imati lošiji tretman od drugih obrazovnih institucija.

Komarica je Budimira upoznao i o problemima s kojima se suočavaju časne sestre koje vode dječiji vrtić u Glamoču, gdje se, po njegovim riječima, radi o narušavanju slobode vjerskog djelovanja i osnovnih ljudskih prava, kao i o problemima izgradnje katoličke crkve u Drvaru, za čiju izgradnju katolička zajednica ne može dobiti dozvolu, iako je prije na tom prostoru bila katolička crkva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika FBiH.