Mirza Kušljugić
0

Povratak Amerike na Balkan kao u 90-im malo vjerovatan

FENA
Nova administracija u Bijeloj kući, bez obzira na to da li će biti demokratska ili republikanska, morat će da rješava velike probleme na Bliskom istoku, posebno rat u Iraku i problem Afganistana, tako da je povratak američke vanjske politike na Balkan na način na koji je bila uključena 90-ih godina malo vjerovatan.

Ovo je danas izjavio Feni član Vanjskopolitičke inicijative BiH, bivši ambasador naše zemlje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Mirza Kušljugić, upitan za procjenu američke politike prema regionu i BiH nakon predstojeće promjene u Bijeloj kući, bez obzira na to da li će pobijediti republikanac John McCain sa svojim kandidatom za potpredsjednicu Sarah Palin ili demokrata Barack Obama s potpredsjedničkim kandidatom senatorom Johnom Bidenom.

Kušljugić je rekao da je očigledno da je američka vanjska politika u proteklo vrijeme bila fokusirana na Irak i Bliski istok u cjelini te da je na neki način na Balkanu došlo do smanjenja interesa administracije predsjednika Georgea Busha, premda je ta administracija odigrala veliku ulogu u podržavanju proglašenja nezavisnosti Kosova.

  • Međutim, sigurno je da bi Amerikanci voljeli da se proces stabilizacije Balkana, prije svega u sklopu proširenja NATO-a završi, i u tom kontekstu i Obamin i McCainov tim imaju ljude koji poznaju Balkan, naglasio je on.

Kušljugić podsjeća da je senator Biden bio izuzetno uključen u sve što se dešavalo u BiH i jugoistočnoj Evropi 90-ih godina, dok je republikanski kandidat McCain posjetio BiH 2002. godine, tako da i on poznaje situaciju na Balkanu.

  • Možda mala prednost što se tiče ambicija za značajniji angažman u jugoistočnoj Evropi se može dati demokratima, čiji je najveći vanjskopolitički uspjeh za vrijeme Clintonove administracije bilo zaustavljanje rata u BiH, kazao je Kušljugić.

Smatra da bi se, vjerovatno, intenzivnije angažiranje u završavanju i stabilizaciji procesa te većoj podršci Evropskoj uniji u integriranju ovog područja u EU, ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog aspekta, moglo očekivati od demokrata. Međutim, ijedna i druga administracija trebalo bi da imaju veću pažnju prema Balkanu od Bushove administracije koja se samo sporadično bavila ovim područjem.