BiH
0

Povoljnije cijene potaknule krijumčarenje goriva iz BiH i Makedonije u Srbiju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Unatoč padu cijena nafte i derivata na međunarodnom tržištu, cijene goriva u Srbiji i dalje su iznad prosjeka u regiji, a sve su učestalije vijesti o krijumčarenju, poglavito u pograničnim krajevima s Makedonijom i BiH, gdje je je gorivo najjeftinije.

Kako javlja Hina, zbog niske cijene nafte padaju i cijene derivata u Srbiji, ali ne toliko koliko kod susjeda, a najjeftinije je u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, pa Udruga naftnih kompanija upozorava na smanjenje prodaje i krijumčarenje goriva u mjestima koja su i do 100 kilometara udaljena od granice.

Mnogi vozači iz podrinjskog kraja na zapadu Srbije odavno gorivo toče na crpkama u BiH, što je u posljednje vrijeme postalo sve masovnije jer se, ovisno o vrsti goriva, po jednom spremniku uštedi 20 do 25 eura. Kontrola je pojačana, preko granice gorivo može samo u originalan spremnik automobila, a prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS), tržišna inspekcija već ima dojave o ilegalnoj prodaji derivata u kantama i iz proširenih spremnika na vozilima.

Inspektori su, da bi spiječili krijumčarenje, s carinom i policijom dogovorili evidentiranje vozila koja često prelaze granicu, što će biti primijenjeno na prijelazima s Makedonijom i BiH. U udruzi naftaša sporiji pad cijena u Srbiji nego što je u regiji objašnjavaju i pravdaju dodatnim troškovima, obaveznim rezervama i većim državnim davanjima jer su, kako tvrde, cijene niže u zemljama u kojima su i niži troškovi poslovanja naftnih poduzeća.

"Nije samo u mogućnosti naftnih kompanija da smanje cijenu, jer je manje od polovice maloprodajne cijene ono što pripada naftnim kompanijama", objašnjava za RTS Tomislav Mićović iz Udruge naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Radio-televizija Srbije, međutim, ukazuje na činjenicu da je moguć dodatan pad cijena goriva, a kao argument se navodi da u Srbiji jesu veće akcize, ali i da je, primjerice, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji veći PDV pa u tim zemljama, za razliku od Srbije, dizel stoji manje od eura.

Po cijeni dizela Srbija i dalje prednjači u usporedbi sa zemljama u regiji, jer je ta vrsta goriva skuplja samo u Albaniji - prosjek po litri je 1,11 eura, dok su najniže cijene u Makedoniji (0,66 eura) i BiH (0,74 eura), pokazuju usporedni podaci Udruge naftnih kompanija Srbije.

Istodobno, prosječna cijena benzina u Srbiji prošlog tjedna bila je niža od prosjeka u Crnoj Gori (1,02 eura), Hrvatskoj (1,06 eura), Sloveniji (1,11), Albaniji (1,12) i Grčkoj (1,20 eura), dok je po cijenama autoplina Srbija s 0,54 eura u sredini regionalne liste. Prema podacima UNKS, najjeftiniji autoplin ima BiH (0,35 eura), a najskuplji Mađarska (0,67 eura).