BiH
117

Povoljna finansijska sredstva privrednicima s područja Novog Grada

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Bosna Bank International d.d. Sarajevo i ove je godine omogućila povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte s područja Novog Grada, kao jednu od mjera podsticaja privredi.

povodom u zgradi Općine danas je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između Općine i BBI banke s ciljem olakšavanja poslovanja privrednika i zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Semir Efendić i Amer Bukvić, direktor banke. U okviru ovog projekta firme s područja Novog Grada u BBI banci mogu dobiti finansiranja po najpovoljnijoj stopi na finansijskom tržištu.

“BBI banka je prošle godine bila jedina banka koja se prijavila na naš program podrške privredi , kroz povoljna finansijska sredstva za firme iz Novog Grada. Za svega mjesec dana sva sredstva koja su bila na raspolaganju privrednicima su povučena što nam je dokazalo da postoji veliki interes privrednika iz Novog Grada za ovakvim vidom finansiranja. To nas je motiviralo da u ovoj godini izdvojimo više sredstava u budžetu, tačnije 200.000 KM, koja su u partnerstvu sa bankom osnova iz koje će se formirati fond između četiri i pet miliona KM. To su sredstva koja će privrednicima biti dostupna po profitnoj stopi od 1,9-2,9 posto. Ove godine se prijavilo više banaka, međutim, BBI banka nam je ponudila najbolje uslove i radujemo se nastavku saradnje”, riječi su načelnika Efendića.

Općina Novi Grad Sarajevo, od prošle je godine, prvi put počela realizirati projekte podsticaja privrednim subjektima.

Direktor BBI banke Amer Bukvić kazao je da Općina Novi Grad može poslužiti kao pozitivan primjer drugim općinama i državnim institucijama.

"BBI banka je u zadnjih pet do šest godina, u vrijeme ekonomske krize krenula vrlo agresivno da se širi. Ovo je trenutak kada trebamo biti uz privrednike u BiH, bez obzira na tešku situaciju. Mislim da je u ovom trenutku nešto najbolje što možemo uraditi, to da pomognemo privatni sektor, da prebrodimo krizu i uđemo u bolja vremena“, rekao je Bukvić.