BiH
0

Povodom ramazana i bajrama Sarajevo dekorirano bosanskim motivima

FENA
Grad Sarajevo osigurao je iz svog budžeta 100.000 KM za dekoriranje javnih površina i prostora u gradu povodom državnih i vjerskih praznika, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Povodom mjeseca ramazana i predstojećeg Ramazanskog bajrama radnici KJKP "Park" postavili su svjetlosne dekoracije u Titovoj ulici, Ferhadiji, Dolac-Malti, Čengić-Vili i Dobrinji.

Prostor Baščaršije dekoriran je svijetlećim sijalicama s bosanskim motivima u obliku baklave i bosanskog ćilima, dok je zid Baščaršijske džamije ukrašen bijelom svjetlosnom zavjesom.

Na području grada osvijetljeno je 50 stabala.

Ovi ukrasni elementi bit će isključeni nakon Bajrama i ponovno postavljeni za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika prilagođeni povodu dekoriranja.

Ovo je jedan od projekata Grada Sarajeva definiranih platformom djelovanja do 2008. godine a koji imaju za cilj da Sarajevo učine ambijentom ugodnog življenja za njegove građane i atraktivnom destinacijom za njegove posjetitelje.

Aktivnosti dekoriranja grada u skladu su s Odlukom o načinu i uvjetima dekoriranja koja je nedavno donesena.

Dekoriranje će se ubuduće vršiti u skladu s elaboratom koji će sadržavati mjesto, vrijeme, uvjete i dekorativne elemente primjerene povodu dekoriranja.