Grad Sarajevo
0

Povodom privođenja Divjaka poziv na mir i dostojanstvo

Sarajevo-x.com
"S nevjericom smo primili vijest o privođenju našeg sugrađanina, penzionisanog generala i dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Jovana Divjaka na bečkom aerodromu u četvrtak naveče", stoji u saopštenju iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Jovan Divjak, izvršni direktor udruženja građana "Obrazovanje gradi BiH" i penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine, je simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva, kojoj se posvetio vođen plemenitom idejom "djeca žrtava rata – naša trajna briga". Udruženje na čijem je čelu, u svojoj humanoj misiji, u toku petnaest godina svog postojanja, između ostalog je dodijelilo preko 28.000 stipendija u vrijednosti od oko 1.100.000 eura, podijelilo školski pribor, odjeću, obuću, hranu, kompjutere i druga nastavna pomagala u vrijednosti od preko 1.500.000 eura, osiguralo stipendije za 355 djece romske nacionalne manjine. Teško je ovom prilikom nabrojati sve detalje iz prebogate biografije humanitarnog i humanističkog djelovanja našeg uglednog sugrađanina i zbog toga je još teža vijest o njegovom lišavanju slobode koje je, prema pisanju medija koji su prvi objavili ovu vijest, rezultat međunarodne potjernice izdate na zahtjev nadležnih organa Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

"U iščekivanju novih vijesti iz Austrije, a uvjereni da će vijest o privođenju Jovana Divjaka izazvati brojne reakcije naših sugrađanki i sugrađana, upućujemo poziv svim građankama i građanima Sarajeva na mir i dostojanstvo u situaciji koja se ne može ocijeniti drugačije nego kao nova zloupotreba međunarodnog prava usmjerena ka dokazivanju nedokazive teze o odgovornosti Sarajlija za najdužu opsadu u historiji ratovanja. General Jovan Divjak je heroj Sarajeva, a Sarajevo je uvijek na ovakve i slične izazove reagovalo ponosno i civilizovano. Ne smijemo dozvoliti da nepromišljenim i neprimjerenim reakcijama dodatno otežamo položaj Jovana Divjaka. Grad Sarajevo podržava institucije Bosne i Hercegovine, od pravosudnih do diplomatskih, koje su poduzele i poduzimaju potrebne mjere kako bi se napokon okončalo proganjanje i hapšenje naših sugrađana", poručuju iz Grada Sarajeva.