Milorad Dodik
0

"Povlačenja zaključaka NSRS neće biti"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština RS neće povući zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, što je tražio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji za to nije ponudio nikakvu argumentaciju.

"Zaključci Narodne skupštine RS su u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Naravno, parlament Srpske nije taj koji bi mogao olako prihvatiti bilo kakvo povlačenje tih zaključaka, pogotovo zato što nije ponuđena nikakva argumentacija", ocijenio je Dodik.

Premijer RS smatra  da Inzkov zahtjev  predstavlja  "nastavak stare prakse OHR-a"    i istakao da se   uvijek otvaraju  pitanja koja se problematizuju kad  god se  približava sjednica Savjeta za provođenje   mira. 

Dodik   je potvrdio da je predsjednik RS Rajko Kuzmanović  pozvao  na  konsultacije   lidere   parlamentarnih   stranaka o Inckvom  pismu    upućenom Narodnoj skupštini RS, u kojem je zatražio da parlament Srpske do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenošenja   nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

 "Ako neko misli da će  to  biti urađeno,    samo zato što  tako misli da treba,  to su prošli dani", rekao je premijer RS. 

Dodik   je ponovio da je Inckov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN nekorektan, te da je u njemu Republika Srpska označena kao jedini krivac za postojeće stanje u BiH.

"RS poštuje Dejton, ima jasnu politiku i želi radi u okviru tog sporazuma", poručio  je Dodik.