Memorandum o razumijevanju
5

Povećavanjem energetske efikasnosti do uštede 420 miliona eura

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Memorandum o razumijevanju između Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (USAID), Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Delegacije Evropske unije u BiH o saradnji donatora aktivnih u oblasti energetske efikasnosti u BiH potpisan je danas u Sarajevu.

Ovaj memorandum je od velike važnosti s obzirom na to da predstavlja namjere sva četiri donatora da intenzivno sarađuju i koordiniraju svoje napore ka povećanju energetske efikasnosti u BiH.

Memorandum o razumijevanju su potpisali David J. Barth, šef Misije USAID-a, Alexandra Hilbig, menadžerica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu, Zahira Virani zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, i Natalia Dainiskova, šefica sektora za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH.

"USAID je razvio projekt Ekonomija energetske efikasnosti da bi se pokazalo da mjere energetske efikasnosti koriste potrošačima tako što, kroz uštede troškova, omogućavaju pristup dodatnim sredstvima. Ovo je snažna poruka javnom mnijenju i ima za cilj mijenjanje načina kako građani posmatraju energetska pitanja", rekao je Barth.

BiH, istakla je Virani, trenutno troši oko 20 posto svog bruto društvenog proizvoda na energiju, što je tri puta više nego u SAD-u ili zemljama Evropske unije.

Povećavajući energetsku efikasnost u javnim objektima, naglašava, unutar zemlje za 20 posto omogućila bi se ušteda od 420 miliona eura godišnje, što predstavlja 3,8 posto bruto društvenog proizvoda (podatak iz 2008. godine).

„Intervencije radi energetske efikasnosti poput uvođenja termičke izolacije, poboljšanja u sistemu grijanja, energetsko-efikasne ulične rasvjete, semafora itd. imaju najviše potencijala da zaštite okoliš i smanje siromaštvo, što zauzvrat znači stvaranje novih radnih mjesta", rekla je Virani.

Dainiskova je skrenula pažnju da energetska efikasnost ima centralno mjesto u strategiji Evropske unije do 2020. godine i ostvarenju pametnijeg i održivijeg razvoja koji uključuje sve relevantne aktere i usmjeren je ka ekonomiji koja učinkovito koristi svoje resurse.

„Zbog uštede koju omogućuje, može imati veliku korist za građane, javne ustanove i privredu. Energetska efikasnost predstavlja jedan od troškovno najefektivnijih načina poboljšanja i jačanja sigurnosti energetske ponude i smanjenja emisija CO2 i ostalih zagađujućih materija“, kaže Dainiskova.

Evropska unija nesporno podržava BiH u njenim naporima da provede mjere energetske efikasnosti, a potpisivanje ovog memoranduma o razumijevanju je, ističe, dodatni znak predanosti Delegacije EU u BiH da doprinese koordiniranom i učinkovitom pristupu praćenja napretka BiH.

Hilbing je izrazila nadu da će plodna saradnja donatora i njihovih organizacija koje pružaju tehničku pomoć u oblasti energetske efikasnosti biti pozitivan primjer za partnerske institucije u BiH koje će time biti ohrabrene da ojačaju saradnju između svojih organizacija i raznih državnih ustanova i tijela.