Na području Livna
0

Povećava se broj neoženjenih mladića

SRNA
Livno
Livno
Na području opštine Livno ima oko 2.000 neoženjenih mladića životne dobi od 30 do 50 godina, što je zabrinjavajuće ako se ima u vidu da se taj broj iz godine u godinu povećava, izjavio je župski vikar u livanjskoj župi Vidoši fra Božidar Blažević.

Govoreći o problemu koji mijenja demografsku sliku opštine i utiče na negativnu stopu prirodnog priraštaja stanovništva na području Livna nakon proteklog rata, Blažević je rekao da ova opština u posljednjih 15 godina ima sve više neoženjenih mladića u najboljoj životnoj dobi, što je, kako je rekao, poražavajuća i zabrinjavajuća činjenica.

Prema njegovim riječima, samo u Vidoškoj župi ima oko 500 mladih do 30 godina kojima je vrijeme za ženidbu, ali oni to ne žele učiniti zbog, kako je rekao, straha od braka i odgovornosti, kukavičluka pred životom, ali i nekih svojih frustracija, jer ima i slučajeva gdje se "roditelji postavljaju egoistički kako bi sina ili kćerku vezali za sebe i tako obezbijedili bolju starost".

"Neke majke su ljubomorne i posesivno vezane za svoju djecu i ne mogu da se pomire da te mladiće ili djevojke dobije neko drugi. Zbog toga i u brakovima mladih parova često dolazi do neslaganja i konfliktnih situacija, jer majke ne prihvataju drugu osobu da uđe u njihov svijet i njihovu porodicu i da im još uzme sina", rekao je fra Blažević.

On je za lokalni radio rekao da je anketa, koju je provodio među neoženjenim mladićima, pokazala da su razlozi za izbjegavanja ženidbe velikog broja mladića u livanjskom kraju i psihičke posljedice koje je na njihovo zdravlje ostavio rat, ali i to što su mnoge djevojke u potrazi za životnom srećom i sigurnijom perspektivom otišle u zapadnoevropske zemlje.