Vlada FBiH
0

Povećanje vlasničkog kapitala Razvojne banke

FENA
Vlada FBiH je danas, u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH, donijela Odluku o povećanju vlasničkog kapitala Banke koja je predložena u nastavku 12. sjednice.

Odlukom je utvrđeno povećanje vlasničkog kapitala Razvojne banke FBiH, odnosno poslovni udio FBiH za 3.640.000 KM.

Povećanje kapitala izvršit će se prenosom dijela sredstava, koje je Banka naplatila po projektima koje komisiono vodi za račun Vlade FBiH, s projektnih računa Vlade FBiH i to 1.767.045 KM po "Projektu hitne rekonstrukcije farmi" - mehanizacija, 234.187 KM po "Projektu hitne rekonstrukcije farmi" - stočarstvo i 1.638.767,08 KM po projektu "Pomoć u tranzicionom prilagođavanju".

Nakon povećanja vlasničkog kapitala visina poslovnog udjela Federacije BiH kao vlasničkog kapitala Banke, iznosit će 110.129.159 KM.

Skupština Razvojne banke FBiH je, također, usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom imenovanju članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH od 25.5.2011. godine. Ovom odlukom, Skupština je, poštujući odredbe Zakona o privrednim društvima, iz Nadzornog odbora opozvala Mirsada Novalića i Katicu Vranjković. Odlučeno je da Mirni Čović, na lični zahtjev, prestaje mandat u ovom tijelu.

Na upražnjene pozicije privremenih članova Nadzornog odbora ove banke imenovani su Reuf Bajrović, Rasim Šahinović i Ivica Musić, koji stupaju na dužnost danom imenovanja, a mandat im traje kao i ranije imenovanim članovima Nadzornog odbora.

Danas su usvojene odluke o izmjenama i dopunama Statuta i o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine Banke. Ovim izmjenama se precizira da, u slučaju odsutnosti predsjednika Skupštine Banke, radom Skupštine rukovodi član Skupštine kojeg ovlasti predsjednik.

Jednoglasno su odbijeni prigovori opozvanih članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.