Konferencija parlamentarki
0

"Povećanje političke participacije žena u regiji"

FENA
Druga regionalna konferencija parlamentarki posvećena temi „Povećanje političke participacije žena u regiji - utjecaj političkih, ekonomskih i društvenih faktora“ održava se danas i sutra u Sarajevu.

Ovaj skup predstavlja dio zajedničkog regionalnog projekta misija OSCE-a u jugoistočnoj Evropi u kojem učestvuju članice parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Gordana Sobol je na pres-konferenciji u pauzi regionalne konferencije, iznijela iskustva u vezi s političkom participacijom žena u Hrvatskoj.

Po njenim riječima, 24 posto žena u hrvatskom parlamentu apsolutno nije dovoljan broj, „nije dovoljan čak ni u odnosu na ono koliko žena ima unutar političkih stranaka“.

Napominjući da je članica Socijaldemokratske partije Hrvatske, kazala je da njen klub zastupnika u Hrvatskom saboru čini 35 posto žena te da, nažalost, neke druge stranke unutar Sabora nemaju toliki broj žena.

Posebno je istaknula da je premalo žena na lokalnim razinama.

„Smatram da su lokalne razine izuzetno bitne zbog toga što, kada je Hrvatska u pitanju, sve najznačajnije odluke koje se tiču svakodnevnog života u jednoj zajednici donose se na lokalnim razinama. Na ovogodišnjim lokalnim izborima smo napravili napredak u odnosu na prošli put, tako da danas i na lokalnim razinama u Hrvatskoj imamo oko 24 posto žena“, kazala je Sobol.

Zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Jelena Travar-Miljević je kazala da su ovakve konferencije korisne koliko zbog razmjene iskustava toliko i zbog nekih upoređivanja i donošenja zajedničkih zaključaka.

„Bez obzira na to što smo različite države, ovo jeste jedna regija i ipak postoje problemi koji se tiču svih nas, posebno kada je u pitanju učešće žena u politici. Ipak imamo slične društvene, ekonomske i političke faktore koji utiču na to“, kazala je ona.

Navodeći šta je Republika Srbija uradila o pitanju povećanja učešća žena kako na republičkom, tako na pokrajinskom i lokalnom nivou, kazala je da u Narodnoj skupštini ima 22 posto žena i pet ministrica.

Ona je ukazala na to da treba izvršiti rodno senzibiliziranje stranaka, da treba podsticati žene da se bave politikom jer u dosta stranaka još veći broj članova čine muškarci.

„Paralelno s demokratizacijom i rodnim senzitivisanjem stranaka treba raditi na što većem uključivanju žena“, kazala je Travar-Miljević.

Zastupnica u Državnom zboru Republike Slovenije Silva Črnugelj je, iznoseći iskustva iz Slovenije, kazala da njihova vlada koju vodi socijaldemokrata, predsjednik Pahor, ima četiri ministrice, a u parlamentu imaju pet predsjednica raznih parlamentarnih odbora.

Između ostalog je kazala da treba raditi i na povećanju procenta učešća žena na lokalnoj razini.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirjana Malić je navela podatak da je od 42 poslanika u Predstavničkom domu šest žena, a u Domu naroda od 15 delegata samo su dvije žene.

„U izvršnoj vlasti na državnom nivou uprkos sporadičinim slučajevima u prethodnim sazivima u kojima su bile jedna ili dvije ministrice, danas nema nijedne ministrice, a dvije žene su zamjenice ministra“, kazala je Malić.