BiH
0

Povećanje PDV-a izazvalo bi samo negativne posljedice

SRNA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Povećavanje stope PDV-a u BiH sa 17 na 23 odsto u trenutku kada je većina građana u teškoj materijalnoj situaciji izazvalo bi samo negativne posljedice, stav je srpskih i hrvatskih političara, kao i ekonomskih analitičara i potrošača.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH. ocijenila je da bi uvođenje veća stope PDV-a u ovom trenutku bilo samo kontraproduktivno i ne bi izazvalo poboljšavanje stanja u društvu.

"Nemam nikakav element na osnovu kojeg bih mogla da prosudim da će doći do povećavanja PDV-a. Niko o tome ne razmišlja, s obzirom na ekonomsko stanje u kojem se nalazi zemlja i njeni građani", rekla je Majkićeva za "Fokus".

Ona je ocijenila da bi veća stopa PDV-a predstavljala dodatni udar na i onako slab budžet građana.

"Eventualno, ako bi se u parlamentu odlučivalo o ovome, mislim da bi SNSD tražio prethodno dobru analizu o tome koji su sve mehanizmi iskorišteni prije nego što se odluči za povećanje stope PDV-a", rekla  je Majkićeva i dodala da u ovom momentu, takav prijedlog, bez analize, ne bi mogao proći u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njenim riječima, Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i terzora BiH, koji je došao na ideju o povećavanju stope PDV-a, često iznosi kontroverzne stavove i u vezi s politikom i sa ekonomskom politikom.

"Svojim stavom da treba povećati PDV, on širi negativno mišljenje u javom mnjenju. Ministar Dragan Vrankić je u nekoliko navrata demantovao svog zamjenika koji veoma često saopštava kontroverzne informacije", istakla  je Majkićeva.
Predsjedavajući Zajedničke komisija za ekonomske reforme i razvoj u Parlamentarnoj skupštini BiH Zoran Koprivica smatra da je suvišno razmišljati o povećanju stope PDV u ovom trenutku, iako je stanje kada je riječ o punjenju budžeta prilično teško na svim niovoima u BiH.

"Mislim da ne bi trebalo da idemo na povećavanje stope. Uvođenjem nove, veće stope, stanje u društvu i u privredi bilo bi dodatno usložnjeno i to bi izazvalo pogoršanje stanja i poremećaje", rekao je Koprivica.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku ne postoje uslovi za povećanje stope PDV-a i da to nije rješenje za izlazak iz krize u BiH.

Ivo Miro Jović, član Zajedničke komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlametarne skupštine BiH, kaže da se BiH nalazi u jednoj velikoj krizi, ne samo u ekonomskoj, već i finansijskoj.

"Ishitreni potezi i paušalno ocjenjivanje rezultata i uzimanje sredstava od onih, koji ionako nemaju, mislim da u ovom trenutku nije dobro došlo. Sigurno to mora biti plod dugotrajne, kvalitetne analize, kako bi se odredile sve posljedice koje bi izazvali takvi potezi", rekao je Jović.

U ovom trenutku, rekao je on, nema ni govora da bi se opravdalo eventualno povećavanje stope PDV-a.
"Zašto bi se namirivala samo ona sredstva koja su potrebna za funkcionisanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, ako ne možemo dijeliti sudbinu svih građana", rekao je Jović i dodao da ne dolazi u obzir povećavanje stope PDV-a.