Kanton Sarajevo
0

Povećana koncentracija čađi do subote

FENA
Koncentracija crnog dima/čađi na području Kantona Sarajevo povećana je u posljednja 24 sata, saopćeno je iz kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Iako je magla smanjena, na neznatno pogoršanje stanja, u odnosu na posljednji izvještaj, utjecala je promjena vremenskih prilika, odnosno blagi porast temperature, stabilizacija pritiska i odsustvo vjetra, karakteristično za sarajevsku kotlinu.

Takva situacija će se, prema najavama iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, najvjerovatnije zadržati do subote, kada se očekuju pristizanje vlažne zračne mase i promjena vremenske situacije.

Povećane vrijednosti čađi su izmjerene na lokalitetima Ilidže, Otoke i Higijenskog zavoda, dok je stanje povoljnije na mjernim mjestima kod Vijećnice i u Općini Vogošća.

Zbog navedenih razloga, ostaje na snazi prva mjera - pripravnost za posebne situacije, u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Na hronične bolesnike se apelira da kretanje na otvorenom smanje na najmanju mjeru.

Radi intenziviranih aktivnosti na poboljšanju kvaliteta zraka, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je usmjerilo inspekcijski nadzor na kontrolu primjene člana 28. kantonalne odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka. On definira zabranu upotrebe i prodaje uglja koji sadrži sumpor iznad 20 g. po kilogramu ekvivalentnog uglja na području Kantona Sarajevo. Pod nadzorom su distributeri, odnosno prodavači ovog goriva, a u slučaju kršenja Odluke propisane su novčane kazne.

Iz Kantona podsjećaju da je nedozvoljeni procent sumpora sadržan u uglju iz rudnika Ugljevik, Mostar, Breza, Zenica, Gacko. Prihvatljivi ugljevi su iz Kaknja i Banovića, posebno ugalj iz rudnika Stanari, koji ima najmanji procent sumpora.