Saopćenje iz Granične policije
0

Povećan promet uzrok zadržavanja na graničnim prelazima

Klix.ba
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Prema evidencijama Granične policije BiH tokom Prvomajskih praznika (30.04.2012., 01.05.2012. i 02.05.2012. godine ) na svim međunarodnim graničnim prelazima širom BiH zabilježena je značajno povećana frekvencija prometa osoba i vozila, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tako je u odnosu na prethodna tri dana 2012. godine evidentirano 20,90 procenata više putnika u prelasku državne granice. Osim toga, višesatna zadržavanja na međunarodnim graničnim prelazima uobičajna tokom vjerskih i državnih praznika, kao i smjene turista za vrijeme ljetne turističke sezone.

Najduža zadržavanja tokom Prvomajskih praznika zabilježena su na graničnim prelazima prema Hrvatskoj, na izlazu iz Bosne i Hercegovine, te je u skladu s tim bitno istaći da je Hrvatska u skladu sa EU standardima i pripremama ulaska u Evropsku uniju u znatnoj mjeri pojačala granične provjere evidentiranjem svih lica i vozila u prelasku granice. Prema raspoloživim podacima u prethodna tri dana su evidentirana duža zadržavanja i na granici Hrvatske sa drugim zemljama.

"Posebno ističemo da su policijski službenici Granične policije BiH i u ovim otežanim uslovima rada, tokom Prvomajskih praznika, pokazali profesionalnost i maksimalnu posvećenost izvršavanju zadataka iz nadležnosti Granične policije BiH. Kao jedan od primjera navodimo da su od 30. do 3. maja na državnoj granici lišena slobode dva lica po potragama INTERPOL-a , osam po potragama bh. nadležnih organa, te da je oduzeto 33 dokumenta koja nisu bila validna za prelazak državne granice", navodi se u saopćenju.