Podaci ombudsmana u BiH
0

Povećan broj žalbi zbog kršenja ljudskih prava

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ombudsman u BiH je prošle godine primio 3.298 žalbi građana zbog kršenja ljudskih prava, tako da se, s prenosom žalbi iz prethodnih godina, u radu nalazilo 5.287 žalbi, rekla je danas u Sarajevu pomoćnik ombudsmana za ljudska prava BiH Emina Halilović.

Na okruglom stolu o temi "Ljudska prava i pravosuđe u BiH" Halilović je navela da je u odnosu na 2009. godinu, došlo do povećanja žalbi za 60,33 odsto, što je rezultat okončanja spajanja BiH i entitetskih ombudsmana, ali i vraćanja povjerenja građana u ovu instituciju.

"Nažalost, žalbe koje se odnose na funkcionisanje pravosuđa su najčešće opravdane i ukazuju da se prava stranaka krše od nivoa vlasti koji se smatra najjačim mehanizmom zaštite u jednom demokratskom društvu", istakla je Halilović, dodavši da je neophodno preduzeti mjere u oblasti pravosuđa, s ciljem postizanja njegove efikasnosti. 

Ona je rekla da ombudsmani smatraju da je potrebno preduzeti dodatne napore da bi se zaustavilo dalje kršenje ljudskih prava u slučajevima novoregistrovanih predmeta u sudovima i to na način da se ovi predmeti uzimaju u rad odmah,a da se predmeti zaprimljeni ranije uzimaju u rad hronološki, kako su i registrovani, uz angažovanje određenog broja dodatnih sudija. 

"I sistem upravljanja predmetima u sudovima, takozvani CMS sistem, značajno će doprinijeti postizanju veće efikasnosti i transparentnosti u sudovima, jer omogućavaju strankama da same provjere stanje svog predmeta u sudu", navela je Halilović.

Ona je rekla da je najveći broj od ukupnog broja zaprimljenih žalbi registrovan u Odjeljenju za građanska i politička prava i njih 652 se odnosilo na neefikasnost pravosuđa, a 512 žalbi se odnosilo na upravu.

Halilović je rekla da su prošle godine ombudsmeni ukupno riješili 1.615 žalbi, od čega je najveći broj žalbi, 868 riješen u Odjeljenju za građanska i politička prava, koji je lani zaprimio 1 861 žalbu, a iz 2009. godine preneseno je 160 predmeta.
Halilović je istakla da je u ovom odjeljenju i dalje prisutan veliki broj žalbi koji su, s obzirom na mandat ombudsmana, neprihvatljive u slučajevima kada postoji sumnja u povredu ljudskih prava koje su počinili sudovi, uprava i policija.

"Najveći broj žalbi prethodnih godina se odnosi na povredu prava na donošenje odluke u razumnom roku", rekla je Halilović, dodavši da je institucija ombudsmana u 2010. godini zaprimila, što se tiče pravosuđa, 652 predmeta koji se odnose na rad sudova u BiH i u odnosu na 2009. godinu broj žalbi u ovoj oblasti je udvostručen.

Žalbe zaprimljene u instituciji ombudsmana koje se odnose na rad pravosuđa mogu se podijeliti na one u kojima se stranke žale na nepreduzimanje predmeta u rad kod prvostepenih sudova i nezakazivanje glavnih rasprava.

Takođe, tu su i žalbe u kojima se stranke žale na drugostepene pravosudne organe zbog dužine trajanja donošenja odluka po žalbi, žalbe zbog dužine postupka na entitetskim vrhovnim sudovima, te one koje se odnose na nemogućnost izvršenja sudskih presuda.