Muškarci većinom dižu ruku na sebe
0

Povećan broj samoubistava u Republici Srpskoj

FENA
U Republici Srpskoj je u prošloj godini evidentirano 295 samoubistava, što je za 38 ili 14,8 posto više nego u 2010., podaci su entitetske policije.

Broj izvršenih suicida značajnije je zabilježen kod muške populacije.

Lani je ruku na sebe podiglo 230 muškaraca i 65 žena.

Posmatrano po starosnoj dobi najviše samubistava izvršile su osobe s više od 50 godina života, njih 210.

U prošloj godini petoro maloljetnika izvršilo je suicid, 16 osoba između 18 i 30 godina, a 64 je bilo u dobi od 30 do 50 godina.

Najviše osoba je sebi oduzelo život vješanjem i to u 167 slučajeva, vatrenim oružjem 69, aktiviranjem bombe 10, utapanjem 23, a na ostale načine samoubistvo je izvršilo 26 osoba.

U policiji RS-a, koja je izvršila kriminalističku obradu u svih 295 evidentiranih slučajeva, smatraju da razloge samoubistva nije uvijek moguće pouzdano utvrditi, jer su često motivi i višestruki.

Pokazatelji do kojih se došlo praćenjem ove pojave, ukazuju da su najčešći motivi starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo najčešće u kombinaciji s osiromašenjem, socijalnim statusom, neizvjesnošću, alkoholizmom, osjećajem besperspektivnosti i slično.

U rješavanju ovog društvenog problema neophodan je zajednički pristup svih nadležnih institucija.

Iz MUPRS-a naglašavaju da je radi utvrđivanja elemenata, koji bi ukazivali na eventualno postojanje krivičnog djela, „obrađeno“ i 366 slučajeva zadesne smrti.