Informacija o bezbjednosti
0

Povećan broj rasvijetljenih krivičnih djela

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukupan procenat rasvijetljenih krivičnih djela u 2009. godini u BiH povećan je za četiri odsto u odnosu na 2008. godinu i iznosi 63,2 odsto, što predstavlja značajan rezultat, ističe se u Informaciji o stanju bezbjednosti u 2009. godini Ministarstva bezbjednosti BiH.

Tokom rasprave o ovoj informaciji pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH zamjenik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Šefik Džaferović istakao je da je ukupan broj krivičnih djela u 2009. godini u BiH smanjen u odnosu na prethodnu godinu, što govori o povoljnijoj bezbjednosnoj situaciji.

Džaferović je istakao da je smanjen broj ubistava i da nije bilo nerasvjetljenih ubistava, međutim, zabrinjava povećanje količine naoružanja u ilegalnom posjedu i krađa automobila, a nešto je lošije i stanje javnog reda.

Prema Informaciji o stanju bezbjednosti, 2009. godinu obilježilo je značajno smanjenje broja ilegalnih prelazaka granica, smanjenje broja napada na ovlaštena službena lica, te veći broj asistencija policijskih organa u odnosu na 2008. godinu.

Denis Bećirović iz SDP-a ocijenio je da je informacija Ministarstva bezbjednosti "frizirana" uz ocjenu da posljednjih 10 godina stanje bezbjednosti u BiH nije bilo gore.

"U 2009. godini ekonomski kriminal je bio u porastu za četiri odsto, razbojništva su povećana za jednu trećinu, a protivpravna imovinska korist stečena vršenjem krivičnih djela iznosila je preko šest miliona KM", rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima iz Informacije je primjetna korupcija u agencijama zaprovođenje zakona i inspekcijskim organima u BiH, kao i povećanje ilegalne trgovine visokotarifne robe.
Bećirović je dodao da u 2009. godini nije zabilježeno nijedno krivično djelo terorizma, ali je skrenuo pažnju na to da Savjet ministara BiH još nije dostavio parlamentu BiH informaciju o velikoj policijskoj akciji protiv vehabija u Gornjoj Maoči.