BiH
32

Povećan broj pacijenata u ambulantama: Vrućine izazivaju glavobolje, mučnine i vrtoglavicu

Piše: Er. M.
Foto: Ilustracija (Arhiv/Klix.ba)
Foto: Ilustracija (Arhiv/Klix.ba)
U domovima zdravlja i ambulantama Hitne pomoći u našoj zemlji od subote je povećan broj pacijenata sa simptomima karakterističnim za izlaganje visokim temperaturama i suncu.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo rečeno nam je veći broj građana u posljednje vrijeme tražio medicinsku pomoć.

"Povećan broj intervencija karakterističan je za ljeto. Javljaju nam se pacijenti sa smetnjama vezanim za predug boravak na suncu. Apelujemo još jednom građanima da u najtežem dijelu dana, odnosno od 11:00 do 17:00 sati, minimalno se izlažu suncu s obzirom da je tada najveći stepen zračenja", kazala je prim. dr. Enisa Bećarević.

Dodala je da se građani Sarajeva javljaju uglavnom sa smetnjama vezanim za krvni pritisak, vrtoglavice, mučnine i glavobolju.

Slična situacija je i u Banjoj Luci gdje je od subote ujutro nešto veći priliv pacijenata posebno u ranim jutarnjim, popodnevnim i večernjim satima u Dom zdravlja.

"Najčešće se javljaju pacijenti sa simptomima pogoršanja općeg zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju neke hronične bolesti. Tu su svakako glavobolje, iscrpljenost, malaksalost, uglavnom vezane za izlaganje visokoj vanjskoj temperaturu", rekla je dr. Nevena Todorović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja.

Todorović ističe da su za ovo godišnje doba karakteristične i crijevne infekcije, ali i ujedi krpelja, alergije.

Ona je također poručila građanima Banje Luke da ne izlaze iz kuća od 10:00 do 17:00 sati, te da nose široku pamučnu odjeću i vode računa o ishrani.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo i Doma zdravlja Banja Luka savjetuju uzimanje tečnosti i nošenje adekvatne garderobe, nošenje pamučne garderobe, zaštitu kože nanošenjem krema sa visokim faktorom zaštitom, zaštitu glave šeširima ili kačketima i obavezno nošenje vode sa sobom.

Uprkos tome što je Mostar danas bio najtopliji grad u cijeloj Evropi, te što je u 15:00 sati izmjerena temperatura koja je iznosila visokih 42 stepena iz Doma zdravlja Mostar nisu željeli davati nikakve savjete građanima.

Kako nam je rečeno građane Mostara može savjetovati samo direktor Doma zdravlja i to u ranim jutarnjim terminima.