BiH
3

Povećan broj oboljelih od svinjske i obične gripe, ali situacija nije alarmantna

Piše: M. N.
Zbog povećanog broja zaraženih virusom H1N1, poznatijeg kao uzročnik svinjske gripa, i H3N2, odnosno virusa obične gripe, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je u dogovoru s ministarstvima zdravstva KS i FBiH zabranio posjete ovoj ustanovi do daljnjeg.

Kako nam je rekla prim. dr. Snježana Balta, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, ovo je preventivna odluka kako ne bi došlo do daljnjeg širenja virusa.

"Zbog povećanog broja osoba kod kojih je laboratorijskim nalazima potvrđeno prisustvo virusa H1N1 i H3N2 na Infektivnoj klinici, KCUS je donio odluku da se odgode posjete bolnicama. Situacija nije alarmantna, već je to urađeno radi prevencije. Riječ je većinom o nevakcinisanoj populaciji jer vakcina sadrži potrebne elemente koji se bore protiv ovih virusa", kazala je Balta za naš portal.

Istakla je kako je broj vakcinisanih osoba ove sezone bio manji nego inače, što je i doprinijelo širenju ovih virusa.

Do sada je u BiH zabilježeno više oboljelih od svinjske gripe, a krajem januara u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla jedna pacijentica je preminula.

Riječ je o gripi koja se mogu liječiti, ali ukoliko se kasno prepoznaju simptomi, mogu ugroziti ljudski život.

H3N2 je virus obične gripe od koje svake godine oboli veliki broj ljudi širom svijeta. Riječ je akutnom virusnom oboljenju respiratornog trakta gornjih ili donjih respiratornih puteva. Gripu prouzrokuju virusi tipa A ili B, a simptomi se javljaju nakon 18-72 sata od infekcije. Oboljenje je praćeno povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u grlu i grudima, bolovima u zglobovima i mišićima, uz kašalj i kihanje. Najčešći simptomi su blagi i kratkotrajni i povlače se nakon dva do sedam dana, a u slučaju komplikacija, kašalj može biti veoma jak, težak i bolan, a temperatura duže vrijeme povišena.

Stručnjaci navode da u kliničkoj slici zaraženih virusom H1N1 dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja i pojačani bolovi u mišićima.

Ljekari su ranije upozorili da bi se protiv gripe trebale vakcinisati sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici, te imunološki kompromitovane osobe poput oboljelih od raka i drugih teških terapija.

Također, preporučuju izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima se nalazi veliki broj osoba, ali i konzumiranje adekvatne ishrane sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i pojačana fizička aktivnost.