BiH
84

Potvrđeno: Vojislav Šešelj se nije odrekao državljanstva BiH niti mu je ono oduzeto

Piše: Er. M.
Vojislav Šešelj (Foto: EPA)
Vojislav Šešelj (Foto: EPA)
Republički Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine precizno je definisao da svako dijete čija su oba roditelja u času rođenja djeteta državljani BiH ima pravo na bh. državljanstvo. S obzirom na to da je javnosti poznato kako su oba roditelja Vojislava Šešelja u trenutku njegovog rođenja bili državljani BiH on najvjerovatnije ima bh. državljanstvo.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine kazali su za Klix.ba da ovo ministarstvo ne posjeduje evidenciju državljana BiH, odnosno da evidencije posjeduju entiteti.

"Obavještavamo Vas da se prema našim podacima Vojislav Šešelj nije odrekao bh. državljanstva i nemamo podataka da mu je bh. državljanstvo oduzeto", navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oni dodaju da u skladu s republičkim Zakonom o državljanstvu BiH državljanstvo stiče dijete čija su oba roditelja u času rođenja djeteta državljani BiH, čiji je jedan roditelj u času rođenja državljanin BiH, a dijete je rođeno u BiH, čiji je jedan roditelj u času rođenja državljanin BiH, drugi osoba bez državljanstva, a dijete je rođeno u inostranstvu i čiji je jedan roditelj u času rođenja djeteta državljanin BiH, drugi je bio državljanin bivše SFRJ, a dijete je rođeno u inostranstvu.

"Isto tako državljaninom BiH se smatra osoba koja je na dan 6. aprila 1992. godine imalo državljanstvo bivše SFRJ i prebivalište na teritoriji BiH. Nisu nam poznate činjenice o državljanstvo roditelja Vojislava Šešelja, a ni podaci o eventualnom njegovom prebivalištu na dan 6. april 1992. godine na teritoriji BiH", kazali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Javnosti je ipak poznato da porodica Šešelj potječe iz sela Zavala u općini Ravno koje pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Vojislav Šešelj je rođen 1954. godine u Sarajevu, a njegova porodica živjela je u sklopu stare željezničke stanice jer je njegov otac Nikola bio kondukter u ŽTP-u Sarajevo.

U aktuelnom Zakonu o državljanstvu BiH državljanstvo prestaje po sili zakona, odricanjem, otpustom, oduzimanjem i međunarodnim sporazumom.

Ako govorimo o prestanku po sili zakona onda to podrazumijeva da se državljanstvo BiH gubi dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, "ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu s Ustavom".

U ovom kontekstu Vojislav Šešelj državljanin je Republike Srbije sa kojom BiH ima potpisan Ugovor o dvojnom državljanstvu tako da je moguće da ima i državljanstvo BiH i Srbije.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da je Vojislavu Šešelju, prema ranijim odlukama visokih predstavnika, zabranjen ulazak u BiH.

"Postoji odluka iz 1998. godine tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Vestendorpa, kojom se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH. Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown i ona je još na snazi", rekao je Inzko za TV1.

On je dodao da Ministarstvo sigurnosti BiH treba utvrditi da li je Šešelj državljanin BiH.

"Ukoliko jeste, on ima pravo da uđe u BiH, u suprotnom, odluka o zabrani ulaska je na snazi", dodao je Inzko.

Šešelj je nakon oslobađajuće presude Haškog suda izjavio kako planira posjetiti Sarajevo i Zagreb.