BiH
0

Potvrđeno rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom Krivaje

ZEDA
Rješenje Općinskog suda Zenica od 11. jula ove godine, kojim je otvoren direktni stečajni postupak nad imovinom Industrijskog preduzeća Krivaja Zavidovići, u potpunosti je potvrđeno.

Kantonalni sud u Zenici odbacio je žalbu uprave IP Krivaja, s obrazloženjem da postoje uslovi za otvaranje direktnog stečaja, jer je utvrđeno da postoje potraživanja 134 povjerioca koja potiču iz pravosnažnog rješenja o izvršenju, a koja su neizmirena više od 60 dana.

"Osim toga, nesumnjivo je da imovina stečajnog dužnika može pokriti troškove stečajnog postupka. Kako je prijedlog podnijelo više povjerilaca koji imaju potraživanja na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju, a ista su ostala neizmirena više od 60 dana, ispunjeni su zakonski uslovi da se nad dužnikom otvori stečajni postupak jer je logika stečaja da se, ako je to moguće, makar i djelomično, namire tražbine povjerilaca", saopćeno je iz Općinskog suda u Zenici.

Žalbe Federacije BiH, Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Sarajevo i Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Sindikalne podružnice IP Krivaja Zavidovići, odbačene su kao nedopuštene, jer oni nisu ovlašteni za njihovo podnošenje.

"Prijedlog Zeničko-dobojskog kantona i JP Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona Zavidovići, da im se dozvoli miješanje u spor na strani stečajnog dužnika, i žalba su odbačeni kao nedopušteni, pored ostalog, zbog toga što otvarenjem stečajnog postupka sva ovlaštenja prelaze na stečajnog upravnika", saopćeno je iz Općinskog suda u Zenici.

Rješenjem od 23. novembra ove godine za stečajnog upravnika imenovan je Emin Bajramović iz Sarajeva.