BiH
37

Potvrđeno: Grujičić novi načelnik Srebrenice, ni sporni glasovi poštom ništa ne bi promijenili

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, novi je načelnik Srebrenice prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora koje je danas objavila Centralna izborna komisija (CIK).

Grujičić je osvojio 4.678 glasova, dok je nezavisni kandidat Ćamil Duraković osvojio 3.910 glasova.

Nakon objave utvrđenih rezultata, stranke i kandidati imaju pravo uložiti prigovore i žalbe te zatražiti ponovno brojanje. Duraković je ranije najavio da će uložiti određene žalbe i prigovore.

U javnosti se spekulisalo i ko bi u Srebrenici pobijedio da je CIK odobrio brojanje glasova koji su poštom pristigli nakon 4. oktobra.

Naime, 2.000 glasova poštom je pristiglo nakon krajenjeg roka, odnosno 4. oktobra, te ih CIK nije ubrojao. No, ovih 2.000 glasova odnosi se na cijelu BiH, a ne samo na Srebrenicu.

U Srebrenici je za glasanje poštom registrovano 1.500 osoba, od čega je 1.100 Bošnjaka i 400 Srba.

Duraković je poštom dobio 683 glasa, a Grujičić 246 glasova. Dakle, od ukupno 1.500 registrovanih glasača poštom je glasalo 929 osoba. Ako pretpostavimo da su svi preostali registrovani birači poštom glasali za Durakovića, to znači da bi on mogao računati na još 571 glas. Na kraju bi Duraković imao 4.481 glas, što je opet 197 glasova manje u odnosu na Grujičića.