Vlada USK
0

Potvrđena smjena dvoje ministara

FENA
Premijer Šemsudin Dedić
Premijer Šemsudin Dedić
Vijest o smjeni dvoje ministara u Vladi Unsko-sanskog kantona, koja je u ponedjeljak uvečer odjeknula u medijima, danas je i zvanično potvrđena. Radi se o Mehmedu Ćenanoviću, ministru privrede, i Rasimi Bobić, ministrici poljoprivrede, koji su, uz još dva ministra, napustili dva posljednja zasjedanja.

Premijer USK Šemsudin Dedić potvrdio je danas novinarima da je pokrenuo i u skupštinsku proceduru uputio odluku o smjeni s ministarskih pozicija Mehmeda Ćenanovića i Rasime Bobić, jer su, kako je kazao, u javnost svojim ponašanjem odaslali lošu sliku o Vladi i resorima koje vode.

Prema njegovim riječima, drugo dvoje ministra - Marijana Vlašić, ministrica pravde, i Senad Kajdić, ministar unutarnjih poslova, pošteđeni su ovakve sudbine zbog važnosti resora koje vode odnosno sigurnosno-bezbjednosnih uvjeta u kantonu.

Ovim potezom premijer Dedić jasno je dao do znanja da je spreman kazniti neposluh svojih ministara, kao što je spreman, kako je naglasio, odgovarati za svoje postupke.

Upitan da prokomentira odluku o smjeni, Ćenanović je novinare uputio na Kantonalni odbor SDA, čije stavove i politiku, kako je kazao, zastupa.

Predsjednik KO SDA Edhem Veladžić kazao je novinarima da je zatečen ovakvim potezom kantonalnog premijera Dedića.

On je izrazio žaljenje što je smijenjeno dvoje najboljih ministara u Vladi USK, te ustvrdio da je ovim činom premijer Dedić ugrozio njen rad. Veladžić je kazao da su izlaskom sa sjednice Vlade ministri štitili stavove stranke, ne želeći raspravljati o kadrovskim pitanjima koja nisu prošla zakonsku proceduru.

Ministri koji su zajedno sa smijenjenim napuštali sjednice učestvovat će u radu idućih sjednica Vlade kantona, ali i dalje neće raspravljati o kadrovskim pitanjima, dodao je Veladžić.

Zbog svega ovog nije usvojen rebalans kantonalnog budžeta, što dovodi u pitanje realizaciju sporazuma sa MMF-om. Premijer Dedić tvrdi da je rebalans budžeta spreman i da će se već iduće sedmice naći na dnevnom redu Vlade.