Sud BiH
0

Potvrđena oslobađajuća presuda Harisu Bašiću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine otpremio je drugostepenu presudu u predmetu Haris Bašić i drugi kojom se kao neosnovana odbija žalba Tužilaštva BiH i potvrđuje prvostepena presuda Suda od 23. decembra 2010. godine.

Prvostepenom presudom optuženi Haris Bašić i Enis Ajkunić oslobođeni su optužbe za krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavio tužilac Tužilaštva BiH, pobijajući presudu iz razloga bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrede krivičnog zakona, uz prijedlog da Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine žalbu uvaži, prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Branilac optuženih dostavio je pismeni odgovor na žalbu u kojem ističe da su svi žalbeni prigovori Tužilaštva BiH neosnovani, te predložio Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine, da žalbu Tužilaštva BiH odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu.

Nakon javno održane sjednice, Apelaciono vijeće je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih prigovora, te na temelju tako izvršene ocjene donijelo odluku da potvrdi prvostepenu presudu, saopćeno je iz Suda BiH.