Sud BiH
0

Potvrđena optužnica Zrinku Pinčiću za ratni zločin

FENA
Sud BiH potvrdio je u četvrtak optužnicu protiv Zrinka Pinčića, kojeg optužnica tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je u petak iz ovog suda.

Prema navodima optužnice Pinčić je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od novembra 1992. godine do marta 1993. godine, u mjestu Donje Selo, općina Konjic, u noćnim satima, naoružan, dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, žene i djeca.

Optuženi Pinčić je, navodno, u više navrata iz prostorije u kojoj su bili zatočeni civili, izvodio jednu žensku osobu i prisiljavao je na seksualne odnose, držeći svaki put pušku kraj kreveta i prijeteći joj da će dovesti 15 vojnika, pa će tada vidjeti šta će se desiti sa svima njima.

Sud BiH je, također, u četvrtak donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora, te se ukida pritvor optuženom Pinčiću i izriču mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja mjesta boravište bez prethodnog odobrenja Suda, privremeno oduzimanje putne isprave uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, te se zabranjuje korištenje lične karte za prelazak državne granice, te zabranu promjene mjesta prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda BiH.

Optuženom se naređuje svakodnevno javljanje u PU Mostar između 8 i 10 sati, zabrana kontaktiranja na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici, kao i sa svim eventualnim budućim svjedocima u ovom predmetu, zabrana razgovora o predmetu sa bilo kim osim sa svojim braniocem, kao i zabrana posjećivanja mjesta gdje borave ili gdje imaju svoje prebivalište svjedoci navedeni u optužnici.

Optuženom se nalaže da postupa u skladu sa naredbama i pozivima Suda kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojima se zahtijeva njegovo prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu BiH bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Optuženom Pinčiću će se odrediti pritvor ukoliko prekrši bilo koju obavezu nametnutu pomenutim rješenjem.