BiH
0

Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Državni sud je potvrdio optužnicu protiv nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je sredinom aprila optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića, te Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd - Bar 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci (opština Rudo).

"Nakon otmice, žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga, s vidnim povredama, prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu", navedeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi BIRN-Justice Report.

Nakon rata, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Iz Suda BiH nisu mogli kazati da je optužnica potvrđena, iako je zakonski rok za potvrđivanje od 15 dana prošao.

Veljko Čivša, koji brani Novaka Polugu, rekao je da ni on nema zvaničnu informacjiu o tome da je optužnica potvrđena, ali da je za narednu sedmicu zakazano ročište po prijedlogu za određivanja mjera zabrane u sklopu optužnice.

Desetorica optuženih su uhapšeni krajem prošle godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a kasnije su pušteni uz mjere zabrane.

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta ove godine.

Do sada je za zločin u Štrpcima osuđen samo Nebojša Ranisavljević, kojeg je Sud u Crnoj Gori osudio na 15 godina zatvora.