Sud BiH
0

Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Sud BiH, Odjel za ratne zločine, potvrdio je u ponedjeljak optužnicu kojom se Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Ova osmorica su, navodi se u optužnici, sudjelovala u zločinu počinjenom 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, kada je strijeljano 200 civila, muškaraca.

Njih 12 je preživjelo masakr, a do danas su identifikovana samo četiri tijela.

Optuženi su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, a optuženi Dušan Janković je bio nadređeni, odnosno komandir stanice milicije.

Svi optuženi su učestvovali u organizovanju i pratnji konvoja u kojem je bilo oko 1.200 civila, Hrvata i Bošnjaka, i koji se kretao od Prijedora ka Travniku, gdje su navodno trebali biti razmijenjeni.

Na planini Vlašić izvršena je selekcija i izdvojeni su muškarci koji su kasnije strijeljani na Korićanskim stijenama, i to tako što im je naređeno da stanu na rub ceste i okrenu se prema provaliji, “a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja”.

“Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih je ponovo pucano i bacane su granate”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za šestoricu i mjere zabrane za dvojicu optuženih, javio je danas BIRN-Justice Report.