Sud BiH
0

Potvrđena optužnica za Tuzlansku kolonu

FENA
Prvu optužnicu za učešće u zločinu počinjenom na Brčanskoj Malti potvrdio je Sud BiH i to protiv Izeta Smajića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, zbog ranjavanja jedne osobe u maju 1992., javio je BIRN Justice-Report.

Tužiteljstvo BiH tražilo je da se predmet u vezi sa zločinom u “Tuzlanskoj koloni” prebaci na niži sud, odnosno na mjesno nadležni sud, jer se ne radi o “kompleksnom i vrlo osjetljivom predmetu“, a i radnje za koje se optuženi tereti “nemaju takve posljedice kod izvršenja kao što su kod većine predmeta u Sudu BiH”.

“Smajić nije u vrijeme izvršenja djela zauzimao nikakav komandni ili rukovodni položaj u policiji te se njegova odgovornost ograničava na direktno i neposredno učestvovanje, a za ovaj događaj nema i drugih osumnjičenih osoba”, navodi se u prijedlogu Tužiteljstva uz optužnicu.

Smajić se tereti da je kao pripadnik samostalne čete “Mosnik” 15. maja 1992. u Tuzli prilikom izlaska kolone Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz kasarne “Husinska buna”, a nakon ranjavanja Radovana Krstića, prišao istom vojniku i “stavio mu u usta cijev pištolja i pucao s namjerom da ga liši života”. Nakon što je pucao u vojnika, kako stoji u optužnici, Smajić se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je Krstić zadobio teške ozljede, ali mu je život spašen u bolnici “Dr. Mustafa Mujbegović” u Tuzli.

Smajić se nalazi na slobodi, a optužnicom se tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i bolesnika.

Tužiteljstvo kao dokaz predlaže saslušanje četiri svjedoka i jednog vještaka te 18 materijalnih dokaza.

U rezultatima istrage uz optužnicu stoji da je Smajić prilikom saslušanja potvrdio Tužiteljstvu da je od 7. aprila 1992. bio angažiran u manevarskoj četi policije, ali da poriče učešće u zločinu na Brčanskoj Malti. Dalje se navodi da je Krstić nekoliko puta različitim organima davao izjave te da se nakon ranjavanja raspitivao o osobi koja je na njega pucala i tako saznao da se radi o Smajiću.

-Pošto je prethodno bio ranjen u obje noge, ruku i kuk, pretpostavlja da je Smajić, pucajući mu u usta, htio da ga "ovjeri", odnosno ubije. Ističe da njegov izgled lica ne može nikada zaboraviti”, navodi se u rezultatima istrage. Također se navodi da je Krstić prilikom davanja iskaza u Tužiteljstvu prepoznao optuženog na jednoj od tri fotografije koje su mu pokazane.