BiH
0

Potvrđena optužnica za ratne zločine u predmetu Suad Ramić

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 16. septembra 2015. godine optužnicu koja optuženog Suada Ramića tereti za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ramić se tereti za djela iz člana 173. stav 1. tačka c), f) i e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 29. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

"U optužnici se navodi da je, između ostalog, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine u toku 1992. godine na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje, optuženi Suad Ramić, u svojstvu pripadnika Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH iz vatrenog oružja pucao prema većem broju hrvatskih civila koji su dovedeni u bazen u Gornjem Vakufu/Uskoplju, usljed čega su zrna iz vatrenog oružja udarala u zid bazena iznad njihovih glava, te ih je nakon toga optuženi Suad Ramić primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu pogađajući dno bazena oko njih, što je kod ovih lica izazvalo jaku duševnu i fizičku bol", saopćeno je iz Suda BiH.