BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Vinko Kondić

Sarajevo-x.com
Sud BiH potvrdio je 4. marta 2008. godine, optužnicu protiv Vinka Kondića kojeg ista tereti za krivično djelo organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima u optužnici, optuženi Kondić je od juna 1991. godine na području općine Ključ, u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS u Ključu, načelnika SJB Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana Odbrane grada, zajedno sa ostalim članovima SDS-a i vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad civilnim hrvatskim i muslimanskim stanovništvom. Dana 18. novembra 1991. godine, optuženi Kondić, preduzima aktivnosti na zaustavljanju konvoja sa izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska.

Ovom prilikom policija pod komandom Vinka Kondića, izvodi i lišava slobode vojno sposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje trideset (30). Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportovani u već formirani logor „Stara Gradiška“. Nadalje, u optužnici stoji, da u periodu od 27. maja 1992. godine do kraja augusta 1992. godine, vojska i policija vrši pretres sela i naselja u Ključu, Sanici, i drugim selima naseljenim muslimanskim stanovništvom. Ovom prilikom civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte osnovne škole u Sanici i osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ.

Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1161 muškarac u pratnji policije transportovan je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor, jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, dok su još dva civila, podlegla u logoru Manjača. Nadalje, u optužnici stoji, da je dana 10. jula 1992. godine, vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ. Ovom prilikom svi zatečeni muškarci privedeni su u prostorije osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen, te je dana 10. jula 1992. godine, ubijeno najmanje dvije stotine devetnaest (219) osoba.