Tužilaštvo BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu 'Vidović i drugi'

FENA
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Vidovića (1978), Dragana Banjca (1973) i Zdravka Janića (1971) zbog kaznenog djela "neovlašteni promet opojnim drogama".

U optužnici se navodi da su optuženi postali pripadnici organizirane skupine ljudi s ciljem da organiziraju i vrše nedozvoljen promet opojnih droga zajedno s drugim njima poznatim osobama iz Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, radi pribavljanja imovinske koristi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, sva trojica su, uz posredovanje njima poznate osobe, povezali se s osobama iz Austrije radi postizanja dogovora o kupovini heroina na području Bosne i Hercegovine te prebacivanja droge iz BiH u Austriju radi daljnje preprodaje.

Optuženi su uhapšeni 18. juna ove godine u Banjoj Luci kada su ih ovlaštene službene osobe MUP-a Republike Srpske zatekle na djelu dok su vršili isporuku heroina u količini od oko deset kilograma.

Zaplijenjena količina heroina na ilegalnom narko tržištu dostiže cijenu od najmanje 150.000 eura.

Optuženi se terete da su u maju i junu ove godine kao pripadnici organizirane skupine neovlašteno posredovali, ugovorili kupoprodaju i izvršili međunarodnu prodaju količine od deset kilograma i 113 grama opojne droge heroin.

Optuženi se nalaze u pritvoru.