Sud BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Radomir Vuković

FENA
Sud BiH potvrdio je 2. septembra 2008. godine optužnicu koja Radomira Vukovića tereti da je počinio krivično djelo genocid.

U optužnici se navodi da je optuženi Radomir Vuković, u svojstvu specijalca - policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUP RS), u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, sa namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40.000 civila zaštićene UN zone Srebrenica, te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da je optuženi Vuković, dana 12. jula 1995. godine, učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara sa ciljem njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje u optužnici, između ostalog, stoji da je optuženi Vuković, dana 13. jula 1995. godine, učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone.

Istog dana optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe, saopćeno je iz Suda BiH.

Vezani članci