BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Mladen Drljača

FENA
Sud BiH potvrdio je danas optužnicu protiv Mladena Drljače, koja ga tereti za krivična djela zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema navodima Tužilaštva Drljača je, u periodu od početka aprila do 31. decembra 1992. godine, u svojstvu člana Općinskog odbora SDS-a Bosanska Krupa, Izvršnog odbora Skupštine Srpske općine Bosanska Krupa, Kriznog štaba Srpske općine Bosanska Krupa i Ratnog predsjedništva Srpske općine Bosanska Krupa učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao povezivanje teritorija BiH naseljenog srpskim stanovništvom, te stvaranje zasebne države bosanskih Srba.

Ostvarenjem tog cilja većina nesrpskog stanovništva bila bi trajno iseljena.

Optuženi je, kako stoji u optužnici, bio u potpunosti svjestan da će provođenje zločinačkog poduhvata podrazumijevati počinjenje zločina koji mu se stavljaju na teret.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je u periodu između 21. aprila i 4. maja 1992. godine najmanje 50 osoba bošnjačke nacionalnosti, kako boraca tako i civila, izvjesno vrijeme držano zatočeno u prostorijama osnovne škole u Jasenici. Zarobljene osobe su držana u nehigijenskim uvjetima i bez adekvatne hrane.

Tokom zatočeništva izvjestan broj zatočenih je, navodno, nekoliko puta bio pretučen od različitih grupa srpskih vojnika. Osim toga, zatvorenici su, navodno izvođeni pred tzv. Privremeni vojni sud na kojem je optuženi Drljača bio predsjedavajući sudija, gdje su ispitivani, bez prethodnog obavještavanja o razlozima njihovog zatvaranja i ispitivanja.

Dalje, u optužnici se navodi da je, u periodu od 1. maja do 21. augusta 1992. godine, najmanje 79 osoba bošnjačke nacionalnosti, boraca i civila, držano zatočeno u nehigijenskim uvjetima u školi “Petar Kočić”. Zatvorenici su, navodno, redovno upućivani na prisilni rad, pri čemu su namjerno izlagani opasnosti po život.

U optužnici se također navodi da je određeni broj zatvorenih često bio teško premlaćivan od srpskih vojnika, pri ćemu su određeni zatvorenici podlegli.