Sud BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Mirko Pekez i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio danas optužnicu koja tereti Mirka (Špiro) Pekeza, Mirka (Mile) Pekeza i Milorada Savića za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Optužnica navodi da su sva trojica za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na području općine Jajce kao pripadnici vojske Republike Srpske i rezervnog sastava milicije 10. septembra 1992. kao organizirana grupa naoružanih ljudi usmrtili 23 osobe, a četiri su zadobile tjelesne povrede, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici stoji da je spomenuta organizirana grupa prvo zajednički dogovorila da sakupi bošnjačko stanovništvo koje se nalazilo u mjestu Ljoljići-Čerkazovići i odvede ga i ubije na mjestu Tisovac. Onda je naoružana automatskim i poluautomatskim puškama nasilno iz kuća izvela bošnjačko stanovništvo i sakupila ga na mjestu „Osoje“, odakle je to stanovništvo povela do mjesta „Tisovac“ i naredila da se poredaju jedni pored drugih, uz ivicu provalije,a onda otvorila po njima rafalnu paljbu, ubivši pri tome 23 osobe i ranivši četiri.