Sud BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Gani Kovači i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gani Kovačija i drugih koji se terete za organizirani kriminal, odnosno krijumčarenje ljudi i neovlašteni promet narkoticima, saopćeno je iz Suda.

Ostali optuženici - Musair Dulić, Zejid Šabić, Muhamed Mahmutović, Branislav Šupić i Muhamed Račić terete se za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba i krivično djelo dogovor za učinjenje krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet drogama, dok se Jasmin Ćehić, Fadil Šarić, Azmir Karajić, Atif Karajić, Damir Karajić, Hamid Sadiković, Našid Malkić, Dragan Miljković, Dragan Marković, Borislav Tasovac, Miodrag Zubac, Jovo Šišković, Radivoje Mrkajić, Velibor Mrkajić i Dalibor Štrbac terete za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo krijumčarenje osoba.

Optuženi u ovom predmetu Gani Kovači, Besim Sinani, Muadin Emrulai, Mustafa Ćatić, Selmin Kovač. Adis Hamzić, Miomir Zečević i Nermin Uzunović terete se za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba, a Nermin Uzunović i za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.Prema tužbenim navodima, Kovači, Đulić, Hamzić, Šabić, Kovač, Štrbac, Malkić,

Sadiković, Sinani, Zečević, Miljković, Mahmutović, Šupić, Račić, Ćatić, Marković, Tasovac, Emrulai, Karajić, Ćehić, Šarić, Zubac, Šišković, Velibor Mrkajić, Uzunović, te Atif Karajić i Damir Karajić su zajedno i s drugim, njima poznatim osobama, organizirano prebacivali državljane Republike Albanije i Republike Srbije s područja Kosova u druge države, čiji nisu bili državljani, i koj nisu imali odobren boravak i prijavljeno prebivalište.

Optuženi su, kako se u optužnici navodi, povezivanjem i udruživanjem u organizirane grupe ljudi, organizirali prebacivanje migranata iz Republike Crne Gore preko teritorije Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku i druge države zapadne Evrope, a sve radi pribavljanja koristi.

U optužnici se, nadalje, navodi da su optuženi Đulić, Šupić, Šabić, Mahmutović i Račić zajedno s drugim, njima poznatim osobama, vršili promet psihotropne supstance (marihuana).

Prema navodima sadržanim u optužnici, optuženi su od juna 2007. godine do aprila 2008. godine, organizirano iz Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i u Republiku Hrvatsku prebacili oko 71 migranta.

Optuženi su također, kako optužnica navodi, od decembra 2007. godine do marta 2008. godine izvršili nedozvoljeni promet marihuane i ugovaranje nedozvoljenog prometa drogama, stoji u saopćenju.