BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi

FENA
Sud BiH jučer je potvrdio optužnicu koja tereti Enesa Handžića i Senada Dautovića za krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica navodi da su optuženi od 18. jula 1993. do 19. marta 1994. godine učestvovali u planiranju, pomaganju i pripremanju, zatim, zarobljavanju i protivpravnom odvođenju u logore hrvatskih civila.

Enes Handžić je postupao u svojstvu pomoćnika komandanta za sigurnost 307. brigade Armije RBiH, a Senad Dautović u svojstvu komandanta Objedinjene komande Armije RBiH za grad Bugojno.

Prema navodima optužnice zarobljeni civili držani su u zatvorenim i neuvjetnim prostorijama u naselju Donjići, općina Bugojno, te u drugim objektima u Bugojnu, gdje su mučeni, ubijani i gdje se prema njima nečovječno i okrutno postupalo.

Optuženi Handžić i Dautović kao nadređene i odgovorne osobe nisu poduzeli nikakve mjere da spriječe činjenje navedenih krivičnih djela i kazne počinitelje tih djela, saopćeno je iz Suda BiH.