BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu "Elvis Pašalić i drugi"

FENA
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je optužnicu koju je Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu podiglo 29. juna protiv Elvisa Pašalića (1987,), Belmira Ahmetovića (1993.), Edina Silajđije (1990.), Sabahudina Silajđije (1965.) , Arnela Silajđije (1992.) i Ervina Tašakovića (1994.), osumnjičenih za organizirani kriminal.

Šestorica optuženih terete se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - razbojništvo, oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti i krivičnim djelom nedopušteno držanje oružja i ekspolozivnih stvari.

Prvooptuženi Pašalić se tereti da je od novembra 2014. godine do trenutka hapšenja na području Kantona Sarajevo, radi sticanja protupravne imovinske koristi, organizirao grupu ljudi čiji su pripadnici dobrovoljnim pristankom postali ostali optuženi, saznaje Fena u Kantonalnom tužiteljstvu.

Radi počinjenja spomenutih krivičnih djela prvooptuženi je nabavio vozila, vatreno oružje, odnosno automatske puške, pištolje, motorole kao i druge predmete, koji su korišteni pri izvšenju krivičnih djela, a čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist u neutvrđenom iznosu.

U sklopu rada na ovom predmetu, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je Kantonalnom sudu u Sarajevu predložilo produženje mjere pritvora prema Elvisu Pašaliću, Sabahudinu Silajđiji, Belmiru Ahmetoviću i Arnelu Silajđiji.