BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Edin Zulović i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Edin Zulović i drugi, saopćeno je iz Suda.

Optužnica Edina Zulovića i Džemajila Šabanovića tereti za produženo krivično djelo krijumčarenja osoba.

Prema tužbenim navodima, u periodu od početka marta do kraja maja 2007. godine Savas Ereren (koji je osumnjičen za krivično djelo krijumčarenja osoba), kao glavni organizator grupe krijumčarenja osoba sa područja BiH, a u lancu organizirane grupe kriminalaca iz Turske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Francuske, angažirao je više osoba za ilegalno prebacivanje imigranata.

U optužnici se navodi da je Savas Ereren angažirao Džemajila Šabanovića koji mu je ustupio svoj ugostiteljski objekat za sastajanje i dogovaranje sa ostalim pomagačima i izvršiocima i koji je između ostalog koordinirao prevoz imigranata.

Optužnica, također, navodi da je Savas Ereren angažirao i Edina Zulovića, uposlenika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kako bi mu obezbjedio nesmetan prolazak ilegalnih imigranata.

Optužnica dalje navodi da je u periodu od 18. aprila do 5. maja 2007. godine Edin Zulović obezbjedio propuštanje na šalteru pasoške kontrole 14 turskih državljana koji nisu ispunjavali uvjete za ulazak u BiH, a koji su, prema tužbenim navodima, bili zainteresirani za ilegalni odlazak u zemlje zapadne Evrope.

Optužnica, između ostalog, navodi da je ovih 14 turskih državljana po dolasku u Sarajevo podijeljeno u dvije grupe. Neuspjelo prebacivanje jedne grupe od osam turskih državljana je navodno koordinirao Džemajil Šabanović, stoji u saopćenju.