BiH
2

Potvrđena optužnica u predmetu Darko Elez i drugi

FENA
Darko Elez
Darko Elez
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu u predmetu Darko Elez i drugi.

Ovom optužnicom se Darko Elez, Bojan Cvijan, Sead Robović, Benan Dorić, Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Davor Elez, Edin Ahmetspahić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević i Muhamed Ramić terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo, organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom dogovor za izvršenje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo, krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca u sticaju s krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo, krivično djelo zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo.

Vaso Ljubibratić, Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar, Mladen Mićić se terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo. Davor Mandić se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Dragan Jevtović i Slobodanka Tošić se terete za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo.

Azim Kajević se tereti za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom dogovor za izvršenje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo.

Nermin Tahirović, Admir Ahmetspahić, Vladan Parađina, Dragan Vujičić se terete za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo, krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo.

Milan Mitić se tereti za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo, organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom dogovor za izvršenje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo, krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca u sticaju sa krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Darko Elez, Bojan Cvijan i Benan Dorić organizirali i rukovodili grupom, a ostali optuženi postali članovi grupe za organizirani kriminal koja je djelovala od 2005. godine i vršila krivična djela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi.

Između ostalog, optuženi se terete za ubistvo Vladimira Mačara, ubistvo Borisa Govedarice, ubistvo Zorana Goluba, pokušaj ubistva Đorđa Ždrale, pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, pljačku transporta novca Pavlović International banke, pokušaj pljačke novca Nove banke a.d. Bijeljina te pljačku oko 670.000 KM iz Centra BH Pošte u Sarajevu, saopćeno je iz Suda BiH.