BiH
49

Potvrđena optužnica protiv Živka Budimira

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo KS danas je zaprimilo rješenje Općinskog suda u Sarajevu o potvrđivanju optužnice u predmetu "Živko Budimir i drugi", potvrdio je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva KS.

Budimira se tereti zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i protivzakonito posredovanje. Optužnica je u cijelosti potvrđena.

"Tužilaštvo je dobilo poziv za ročište za izjašnjenje o krivnji optuženog, koje je zakazano za 26. mart u 12 sati", rekao je Hamzić za Klix.ba.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. godine podiglo optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Budimira se tereti da je, djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.