Sud BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Željka Jukića koji se tereti za ratni zločin

FENA
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Željka Jukića, kojeg državno tužilaštvo tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prozora 1993. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Jukić, bivši pripadnik brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je od jula do septembra 1993., s drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima.

Na teret mu je stavljeno sudjelovanje u odvođenju više osoba u nepoznatom pravcu.

U optužnici se navodi da je Jukić 6. jula 1993., zajedno s grupom pripadnika HVO-a, učestvovao u napadu na bošnjačko stanovništvo sela Duge (općina Prozor), kada je ubio jednog 73-godišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred porodične kuće.

Državno tužilaštvo smatra da je Jukić sredinom jula 1993., s drugim pripadnicima HVO-a, učestvovao u transportu više stotina zarobljenika iz Prozora u logor Dretelj u Čapljini, gdje su maltretirani.

Jukiću je na teret stavljeno da je 3. augusta 1993. godine, s Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a, došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, nakon čega su odvedena petorica zarobljenika na smetljište “Duška kosa”, od kada im se gubi svaki trag.

Optužnicom se Jukić tereti da je 28. augusta 1993. prisiljavao bošnjačke civile da napuste selo Lapsunj (općina Prozor), da je sudjelovao u nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno, te da je učestvovao u premlaćivanju više muškarca.

Jukić je uhapšen početkom novembra 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Protiv Vinka Papka Sud BiH je u septembru prošle godine potvrdio optužnicu koja ga tereti za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Prozora.

Optuženi Jukić o krivici bi se trebao izjasniti u narednih 15 dana.