BiH
12

Potvrđena optužnica protiv službenice DKPT-a: Valentina Stanišić pronevjerila 30.000 KM

Piše: E. F.
Zgrada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela
Zgrada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu koja Valentinu Stanišić tereti da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, a pošto je kao službenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH oštetila državni budžet za 30.000 KM.

Prema optužnici, Stanišić je na radnom mjestu referent za nabavke - ekonom postupala protivno zakonu i utvrđenim procedurama i internim aktima.

Potpisivala je fakture za nabavku kancelarijskog materijala, te je potpisala da su izvršene isporuke kancelarijskog materijala - papira tokom 2011. godine, za dvije fakture u ukupnom iznosu od 30.178,50 KM, iako je znala da isporuka papira nije realizirana. Na taj način je oštetila budžet DKPT BiH za navedeni iznos, a tako je oštećen i budžet Bosne i Hercegovine.

Cijeli slučaj su otkrili uposlenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su slučaj i prijavili te tokom istrage u ovom predmetu ostvarili saradnju sa Tužilaštvom BiH.

Optuženu se tereti da je kao službena i odgovorna osoba u institucijama BiH svjesnim kršenjem propisa, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupila u vršenju dužnosti, pa je usljed toga nastupila imovinska šteta, čime je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.