BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Senada Habibovića i još 11 osoba zbog droge

FENA
Kantonalni sud Tuzla
Kantonalni sud Tuzla
Kantonalni sud Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Senada Habibovića (28) i još jedanaest članova grupe koju je organizirao, zbog postojanja osnovane sumnje da su se u dužem vremenskom periodu bavili neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Osim Habibovića, koji je organizirao grupu, optuženi su i Slađana Hasić (33), Adnan Idrizović (29), Nermin Tahirović (29), Edin Livadić (40), Nikola Rackov (26), Ibrahim Koliqi (32), Alija Batanović (30), Ademir Mujezinović (30), Eldar Osmanović (26), Muhamed Makoli (22) i Samir Vuković (22), svi nastanjeni u Tuzli.

U optužnici je obrazložena osnovana sumnja da je Habibović organizirao grupu kojoj su pripadali i spomenuti, te da su tokom 2012. godine do jula 2013. godine nabavljali, vagali, pakovali i prodavali većem broju osoba na području Tuzle i Tuzlanskog kantona opojne droge marihuana i amfetamin-speed.

Drogu je za grupu nabavljao vođa, dok su ostali članovi imali različite uloge u distribuciji droge konzumentima.

Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i optuženim osobama produžio mjeru pritvora.

Spomenuti su lišeni slobode 18. jula 2013. godine u jutarnjim satima u akciji MUP-a TK i ovog tužilaštva, kada su izvršeni pretresi na 16 lokacija u stanovima i poslovnim prostorima u Tuzli koje su koristili.

Prilikom izvršenih pretresa objekata pronađena je veća količina marihuane i određena količina amfetamina. Također, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom izvršenja ili potiču iz izvršenja krivičnih djela.

Radi se o većem iznosu novca, automobilima, motoru, digitalnim vagama, mobitelima, laptopima i drugim predmetima, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.