Kantonalni sud Sarajevo
0

Potvrđena optužnica protiv Ramiza Džaferovića

Sarajevo-x.com
Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Džaferovića, direktora Razvojne banke FBiH, saznaje Sarajevo-x.com.

Džaferović se tereti da je počinio ovo krivično djelo za vrijeme dok je bio direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Džaferović se tereti, kako saznajemo, po dvije tačke optužnice.

Prva je da je budžet svih kantona koji se nalaze na području Federacije BiH u korist Zavoda za platni promet Federacije BiH oštetio za preko 5.000.000 KM.

Po drugoj tački optužnici Džaferović se tereti da je budžet Federacije BiH oštetio za preko 800.000 KM i to kada je naložio firmi "Energoinvest - Energopetrol" da umjesto na račun budžeta Federacije BiH novac uplati na račun budžeta Bosansko-podrinjskog kantona. Džaferović je u to vrijeme bio i član Nadzornog odbora u Zavodu za platni promet.

Optužnicu je podigao tužilac Oleg Čavka.

Protiv Džaferovića se vodi i istraga u slučaju Razvojna banka. On je osumnjičen da je kredite Razvojne banke dodjeljiva firmama pod uslovom da na revozorskim poslovima anagažuju Džaferovićevu revizorsku kuću.

Revizorska kuća "Džaferović" je zapravo funkcionirala kao ključni filter za dobijanje kredita Razvojne banke i na taj način Džaferović je ostvarivao dobit za firmu i sebe.

Kredite su, navodno, dobijale povlaštene osobe, a povlašteni krediti realizirani su uz povlaštene kamate.

Sve ove je rađeno novcem poreskih obveznika Federacije BiH.