BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Mladena Ždrale

SRNA
Sud BiH potvrdio je optužnicu kojom se Mladen Ždrale tereti za krivično djelo ubistva i izazivanje opšte opasnosti, saopšteno je iz ovog suda.

Ždrale se tereti da je tokom 2005. godine sa Borisom Govedaricom organizovao ubistvo Milorada Todorovića.

U optužnici se navodi da su Ždrale i Govedarica između 3. i 4. novembra 2005. godine ukrali automobil na koji su stavili ukradene diplomatske tablice, iznajmili garažu na području Istočnog Sarajeva, gdje su ga sakrili, nabavili automatsku pušku kalibra 7,62 milimetara, te utvrdili pravce kretanja i mjesta gdje boravi Milorad Todorović.

Prema optužnici, Ždrale i Govedarica su se, nakon izvršenih pripremnih radnji, 18. novembra 2005. godine odvezli u blizinu jednog ugostiteljskog objekta na području Vraca i Todoroviću postavili zasjedu.

Naoružan automatskom puškom, Govedarica je prišao ugostiteljskom objektu, dok je Ždrale čekao u autu da Govedarica ubije Todorovića. Govedarica je kroz prozor ugostiteljskog objekta ispalio dugi rafal iz automatske puške u pravcu stola za kojim je sjedio Todorović, iako je za susjednim stolom bilo više drugih gostiju, navodi se u optužnici.

Tom prilikom ubijeni su Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, dok je Murat Komarica zadobio teške povrede.

Govedarica i Ždrale su nakon toga pobjegli prema Istočnom Sarajevu.

S obzirom na način izvršenja djela, to je izazvalo uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima BiH, ozbiljne štetne posljedice izvan Republike Srpske i Federacije BiH, te ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za BiH zbog narušavanja njenog ugleda u međunarodnoj zajednici.